PROFIL INFO HISTORIE GALLERI LINKS KONTAKT
 

Anmeldelse af Kangaroo.tv håndholdt enhed


24h-le-mans.dk udsendte medarbejdere har under Le Mans 2009 lejet en trådløs, håndholdt Kangaroo.tv enhed, og dette er en anmeldelse af oplevelsen med den:

Der er to måder at følge Le Mans på: Være til stede i Frankrig hvor det hele sker, eller sidde i sofaen derhjemme og følge løbet via TV´et. Den første måde er helt klart den største oplevelse, mens TV´et giver de gode billeder, overblikket og kommenteringen. Hvad hvis nu man kunne kombinere de to måder - så vil det hele gå op i en højere endhed, og hvad mere kan man så ønske sig?

Som tilskuer på Le Mans har man mulighed for at følge løbet fra tilskuerpladsen, hvor man (afhængig af placering) kan overskue nogle hundrede meter ad gangen. Dertil kan man stille ind på FM 91.2 MHz på sin medbragte radio, og få højt engageret engelsk kommentatorlyd under hele arrangementet. Og så er der også blevet opstillet flere storskærme rundt om banen. Men alligevel, så mangler man at kunne se stillingen, omgangstiderne, og TV billederne (hvis ikke man lige står ud for en storskærm).

Det canadiske firma Kangaroo.tv har siden 2008 tilbudt en løsning; De har udviklet et lille håndholdt TV, hvor man selv kan vælge mellem at se omgangstider eller TV billeder, og endda selv vælge hvilke onboard kameraer man vil se fra. Enheden er trådløs og batteridrevet, og fylder ikke mere end en GPS. 24h-le-mans.dk´s udsendte så den demonstreret på Le Mans i 2008, men prisen for at leje den under arrangementet afholdt os fra at prøve.

Forud for Le Mans 2009 besluttede vi os for at prøve Kangaroo.tv. På trods af den ret høje lejepris på € 80 (600 kr) for hele arrangementet, så ville dét at kunne se live timing være ret værdifuld. Desuden kunne opholdet i Arnage og Mulsanne Corner blive noget mere informativt med sådan en enhed. Derfor forudbestilte vi et eksemplar, der ville være klar til afhentning ved vores ankomst til banen om onsdagen.

Fulde af forventning hentede vi vores enhed onsdag eftermiddag, så vi kunne følge hele onsdagens testkørsel. Enheden blev afhentet i Kangaroo.tv´s bod på inderkredsen af banen, lige ved indgangen til pitten. Der fulgte et ekstra fuldt opladt batteri med, og vi fik at vide at vi bare kunne komme forbi når batteriet var brugt; så ville de skifte det til et friskt.

Vi satte os op på tribunen ved Ford chikanerne, og tændte enheden op... men der kunne kun vælges et sammendrag fra Le Mans 2008 som TV billede - ingen live billeder, ingen engelsk kommentatorlyd og ingen live timing tider :-( Efter ca 4 timer kom TV signalet dog på, dog uden at man kunne vælge inboard billeder som lovet. Og der var stadig ingen omgangstider.

Efter onsdagens træningskørsel gik vi forbi Kangaroo.tv´s stand, og forelagde dem problemerne med deres udstyr. De beklagede mange gange, men systemet var stadig under udvikling (!). Desuden skyldtes den manglende kommentatorlyd og live timing deres underleverandørers svigt. Men vi blev lovet, at det nok skulle virke til torsdagens tidskørsler. Vi kunne forøvrigt heller ikke få penge tilbage: deres udlejningspris ville også være € 80 om torsdagen. Men for os betød det så, at lejeprisen på € 80 delt over 4 dage (onsdag, torsdag, lørdag og søndag) skulle have været 120 kr/dag i stedet blev 200 kr/dag, da udbyttet om onsdagen var lig nul.

Til torsdagens tidskørsel var vi klar igen. Vi havde en tro på, at Kangaroo.tv ville have systemet klar som lovet, og mindsanten om der ikke var levende billeder, kommentatorlyd og live timing fra starten af tidskørslerne. Dog stadig unden at man kunne vælge onboard billeder. Det gik jo forrygende, indtil signalet forsvandt og forblev væk. En tur forbi Kangaroo.tv´s stand belærte os, at hvis den gjorde sådan noget, skulle man bare slukke den, og tænde den igen... Jojo, den var stadig under udvikling.

Torsdag aften blev tilbragt ude ved Tertre Rouge, men det var Kangaroo.tv´et ikke super glad for: hvis ikke man stod helt oppe på toppen af volden, så var der ingen signal! Dermed var man afskåret fra at indtage en komfortabel position, hvis man samtidig ville følge tidskørselens udvikling. Med så begrænsede signalforhold i Tertre Rouge, som trods alt ligger i rimelig afstand fra Village, blev vi noget bekymrende for signaletstyrken i Arnage og Mulsanne Corner, hvor vi ville opholde os den første 1/4 af løbet.

Vi havde valgt at følge starten af Le Mans 2009 fra Arnage. Da vi kom derud og tiden nærmede sig løbsstart kl 15, tændte vi Kangaroo.tv op. Vore bange anerlser fra torsdagens kvalifikation i Tertre Rouge blev bekræftet: Der var ingen dækning i Arnage. Overhovedet. Efter nogle timers race i Arnage tog vi videre til Mulsanne Corner, hvor der heller ikke var Kangaroo.tv dækning :-( Først ved 21-tiden, hvor vi atter var tilbage i området ved Dunlop-broen, kunne Kangaroo.tv enheden få forbindelse og vise os de vigtige informationer. På dette tidspunkt var 25% af løbet allerede afviklet - uden vi havde fået noget som helst ud af investeringen.

Søndag fandt vi ud af, at dækningen i Ford Chikanerne heller ikke var noget at råbe hurra for: Den begrænsede signalstyrke krævede at man stod på toppen af volden, for at modtage et brugbart billede uden udfald - nøjagtig som vi oplevede det i Tertre Rouge.


++++++++ FOR ++++++++
 • Mulighed for at se TV og få live tider/stilling
 • Mulighed for at høre Radio Le Mans
 • Rimelig høj billedkvalitet
 • Brugervenligt interface
 • Nemt at få byttet fladt batteri til fuldt opladt
 • Lang batterilevetid


-------- IMOD --------
 • Meget begrænset modtagerforhold på banen
 • Følsom over for signaludfald
 • Ringe lydkvalitet på Radio Le Mans
 • Ikke færdigudviklet produkt (working prototype)
 • Ingen info om det begrænsede dækningsområde
 • Ingen info om manglende TV signal onsdag
 • Høj lejepris


Konklusion
Idéen med et transportabelt TV/infocenter med radiokommentering er ganske enkelt en genial idé, som virkelig har potentiale til at hæve oplevelsesniveauet for et Le Mans til nye højder.

Desværre lever Kangaroo.tv slet ikke op til forventningerne! På intet tidspunkt forud for lejemålets indgåelse informerers man omkring de mangler, som systemet tydeligvis har: Vigtigste er alt den ringe dækning på banen, som reelt kun muliggør brug fra slutningen af Ford Chikanerne og op til starten af Tertre Rouge. Dette område udgør maks 1/3 af tilskuerpladserne ved banen. Hertil kommer kun ringe dækning på de mange camplingområder, som ikke lige ligger klods op af Village.

Havde Kangaroo.tv på forhånd informeret om disse problemer via et grafisk oversigtskort, eller nedjusteret lejeprisen for Le Mans-ugen ift. den reele udnyttelsesværdi, havde oplevelsen nok været en anden. Desværre holdt Kangaroo.tv-folkene på at fastholde prisen og kunne kun beklage problemer og mangler på systemet.

De mange ærgelser og fustrationer over Kangaroo.tv opvejes desværre ikke af fornøjelsen ved at kunne se live TV og følge omgangstiderne inden for det begrænsede dækningsområde. Fra 24h-le-mans.dk har vi derfor svært ved helhjertet at kunne anbefale Kangaroo.tv. Vores råd er derfor: Spar de 600,- og udnyt i stedet de mange storskærme, som i de senere år er poppet op flere steder langs banen. Sammen med en lommeradio indstillet på FM 91,2 MHz er man klædt på til et godt Le Mans.


24h-le-mans.dk, 2009